MODA NEDİR?


 Moda Toplum yaşamında, insanların değişiklik ihtiyacı veya süslenme arzusuyla giren, geçici yenilik anlamına gelir. Moda, genel bir tabirdir. Günlük hayatın, çeşitli kısımlarında geçici bir süre hakim olan zevk anlayışına denir. İnsanların umumiyetle kullandığı hemen her şeyde zaman zaman moda akımları olmuştur. Fakat moda bütün dünyada en çok ve en yaygın olarak giyim-kuşam konusunda görülür. Özellikle kadınlara ait her türlü giyecek eşyası ve süslenme şekillerinin mevsimlere ve yıllara göre modası değiştirilmekte 

“Moda” nın kelime anlamı 17′nci yüzyıl sonlarına doğru Fransa’da ortaya çıkan ve tarz, üslüp, yaşam ve giyim-kuşam, şeklini anlatmada kullanıldığı bilinir. Fransızlar aynı anlamlarda bir de “façon” sözcüğünü kullanmaktadırlar.
Façon  olan fransızca  kelime aynı dönemde fashion, şeklinde İngilizce’ye geçer.
Moda sözcüğü günümüze gelinceye kadar pek çok evrelerden geçmiş, anlamı ve kapsamı çok değişmiştir. İnsanların yaşamları, kültür düzeyleri, kazançları, çevreleri, zevkleri çok değişik olduğundan, moda algısı da çok çeşitlere ayrılmıştır. Söz gelişi Paris doğumlu Haute Couture, Sokak Modası’ndan çok farklıdır.

Bununla birlikte bazı düşünce ve isteklerin bütün moda çeşitlerini etkilediği de bir gerçektir. İnsanların, özellikle gençlerin özgürlük, rahatlık, doğallık ve sadelik arayışları yıllardır moda akımlarını etkileyip, değiştirmiştir.
2013 yılında Chanel ve Dior gibi haute couture temsilcisi lüks firmalar bile gençlik, sadelik, rahatlık arayışlarına hız vermişler, 2014 yılı tasarım ve üretimlerinde bu ilkeleri göz önünde tutmuşlardı.
İçgiyim
Dantelli ve likralı modeller yine gözde, Yazın beyaz, pembe ve turkuaz renkler iç giyimde hakim. Bayan iç giyim firmaları ve kolleksiyonları artık  çamaşır toptancılarına çok fazla stok maliyeti getirmektedir.
Pijama
Bu yıl pijama modelleri elbise ve spor giyim halini almış. Modern motifler ve geometrik desenlerin hakim olduğu yaz modelleri kataloglarda yerini almıştır. Kaprili ve şortlu pijama takımları dış giyim olarak da kullanılmaktadır.
Spor Ayakkabı
2014 modasında gençlik özgürlük, rahatlık, sadelik ve doğallık ilkeleri en belirgin olarak ayakkabılarda görülecek. Ünlü markaların 2014 koleksiyonlarını tanıtan defilelerde şık gece kıyafetlerinden gündelik kıyafetlere bütün giysilerin spor ayakkabılarla tanıtılması yeni modayı başlattı. Hemen ardından ünlü stil ikonlarının gece kulüplerinde Adidas, Nike gibi spor ayakkabılı fotoğrafları gazete ve dergilerde yer aldı.
Öyle görünüyor ki pek çok hanımın korkulu rüyası haline gelen, stiletto denen ince-uzun topukların yerini bu yaz sneaker denilen lastik ayakkabılar alacak. İnsanlar ve ayaklar rahata kavuşacak.

Pastel Renkli Gömlek, T-Shirt, Bluz ve Hırkalar

Ünlü markaların 2014 İlkbahar-Yaz sezonu için tasarladıkları ürünler vitrinlerde yerlerini aldılar. Gömlek, tişört, bluz, hırka, elbise ve pantalonları incelediğimizde gençlik, rahatlık, sadelik ve şıklık ilkelerine verdikleri önem hemen ortaya çıkıyor.
İlk göze çarpan renkler; Başta pudra renkleri olmak üzere, toz pembe, somon rengi, lila, krem rengi, açık mavi, açık sarı, nane yeişili ve bej. Hepsi pastel.
Yakalar genellikle sıfır ya da kayık yaka. Günlük giysilerde derin dekolte ve yırtmaçlardan kaçınılmış.
Desenler belli belirsiz. Siyah beyaz çizgiler, iri motifler, püsküller, işlemeler yok. Sadelik ve sadelikten doğan zerafet ön planda.
Yukarıda saydığımız renkler gömlek, tişört, hırka, elbise, pantalon, ayakkabı ve çantalar için de geçerli.
Sezonun modası uzun etek. Ancak, etekler ayaklara kadar inmiyor, dizaltı ayak bileği arasında, kalem etek şeklinde. İlkbahar ve yaz aylarında mini etek yok. Kemerler de pastel renklerde. Buz mavisi, lila en çok tutan renkler. Gömlek, bluz ve hırkalar düğmeli.
Ürünlerin kolay ütülenmesi ve ütü tutması göz önüne alınmış. Malzeme olarak penye, keten, ipek ve keten karışımı, triko kullanılmış. Ayakkabılar deri ve kumaş, kısa topuklu.


MODA NEDİR? MODA NEDİR? Reviewed by zubizup on 12:43 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.