ÇAMAŞIR, KULLANMA ALIŞKANLIĞI VE TARİHÇESİ

Günümüzde insanoğluna sayısız renk ve çeşit seçeneğiyle sunulan iç giyim ürünlerinin tarihçesini araştıracak olursak, Eski Romalı'lara kadar uzandığını saptayabiliriz.
Elbette o dönemlerdeki kullanım, içinde bulunduğumuz zamandan amaç ve görünüm açısından oldukça farklıydı. 

İç giyim olarak külot kullanımı, 18. yüzyılın sonları, 19.yüzyılın başlarına denk gelir. Yapılan araştırmalar , o dönemlerde kullanılan iç giyim ürünlerinin istisnasız beyaz olduklarını göstermektedir. Zira çamaşırlar asla yıkanmıyorlar, kirlendikçe yenileriyle değiştiriliyorlardı. Bu da zenginliğin göstergesi olarak kabul ediliyordu. ı
1900'lü yılların başlarında iki mendili birleştirerek bir kurdeleyle bağlayıp, göğüslerine takan Mary Phelps Jacop, 1928 yılında piyasaya sürülen ilk sütyenlerin de yaratıcısı olmuştur. Sütyen takımlarında altlar boxer ve string külorlarla çeşitlendirilmiştir.
İlk erkek iç çamaşırı da günümüzde de kullanılan uzun içlikleri andırıyordu.
Zaman ilerledikçe, teknolojinin hızına bağlı olarak tasarımcılar yepyeni ve kaliteli malzemelerle , yaratıcılıklarını da katarak son derece rahat kullanımlı külot, atlet, sütyen, fanila, tanga, g-string adlarıyla sayısız çeşit ürünler meydana getirdiler. 

Tanga 80 'li yılların başlarında Brezilya'da önce mayo olarak tasarlanıp daha sonra kadınların iç çamaşırları arasında yerini aldı.
1960'lı yıllara kadar kadınların vazgeçilmezi jartiyerli çoraplar da mini etek fırtınası ile yerini külotlu çoraplara bıraktı. Günümüzde bir çok renk ve model seçenekleriyle külotlu çoraplar tüketicilere sunulmaktadır. İnce kadın çorabı uzun yıllar ileri teknoloji ile üretildiğinden birkaç markanın tekelinde kalmıştır.
Erkek iç giyim ürünlerin arasında da slip külot ve boxer tarzı şortlar kişilerin taleplerine cevap vermektedir. Kimi erkekler sadece beyaz slip külot tercih ederken, kimi de renkli, ve değişik modellerle piyasaya sunulan boxer tipi iç çamaşırlarını yeğlemektedirler. Boxer çeşitleri ve kumaşları adeta erkek boxer modasını yaratmıştır.
Günümüzde iç giyim başlı başına bir sektör haline gelmiştir. Erkek boxer modellerinde başta kom markası olmak üzere berrak, ten, şahinler,erdem markaları  hergün yeni tasarımlar yaratmaktadır.

Türkiye bu hızlı yapılanmaya ayak uydurabilmek ve dünya iç giyim pazarında, Çin ve Hong Kong'tan sonra 3. sıradaki yerini koruyabilmek için; iç çamaşırı, külot, sütyen, çorap, bikini ihracatını arttırmak amacıyla kaliteden ödün vermeden, yeni tasarımla gündemde olmalıdır ki, bu sektörden yeterli payını alabilsin. Erkek içgiyiminde özellikler erkek boxer larında çeşitlilik göze batıyor.
İnsanlar artık günlük giysilerinin içine giydikleri iç çamaşırlarına da en az dış giyimleri kadar özen gösteriyorlar. Konu iç giyimden açılmışken pijama ve gecelikten de söz etmezsek olmaz.
Pijama hintçede ''bacak giysisi ''anlamına gelmektedir. Doğu Asya ülkelerinde erkeklerin giydiği, bir çeşit bol, belden kordonla büzülen pantolanlara verilen isimdir. Avrupa'nın pijamayla tanışması İngilizler'in bu ülkelere sömürgeci olarak gittikleri zamanlara denk gelir. Rahat kullanımı açısından, üzerine de bol kesim bir gömlek uydurarak başlayan pijama akımı zamanla erkeklerin giydikleri uzun gecelikleri terk ederek bu giysileri kullanmaya başlamalarıyla günümüze dek uzanmıştır.


Reviewed by zubizup on 06:20 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.