Dokuma İplik Türleri

İplik Çeşitleri

Modal İplik

Kayın ağacı lifleri hamurundan yapılan modal iplik özellikleri:
Ağaçların kağıt hamurunu yeniden işleyerek elde edilen suni bir iplik. Modal kumaşları pamuklulara oranla daha az çeker ve rengini soldurur. Ana özelliği: yumuşaklılık ve düzgünlük. Modal ipliği pamuğa oranla daha fazla nem çeker ve yıkandıktan sonra saf pamuk gibi ütülenebilir. Çamaşır ve çorap üretiminde kullanılmaktadır.



Bambu ipliği,
Doğal ipliklerin hammaddesi olarak kullanılmakta olan bambu ağaçları, ince ince kesilerek doğrandıktan  sonra karıştırılıp  hamur şeklinde elyaf haline getiriliyor. Sonra elyaflarından ayrılılıyor  ve çeşitli makinelerde teknik işlemlerden geçirilerek ipliğe dönüştürülüyor. Bu işlemler esnasında ipliklerin tamamen doğal ve saf kalmasına dikkat ediliyor. İçgiyim ve çorap üretiminde kaliteyi artırmak için kullanımı artmıştır.

Bambu ipliği, doğal yapısı sayesinde beyaz ve ince bir iplik. Çok ince olmasına karşın yıpranmaya dayanıklı ve sağlam. Örme ya da dokuma işlemlerine çok uygun. Diğer iplik türleri ile karışım halinde de kullanılabiliyor. Boyandığında ışıltılı bir görünüm alıyor, özellikle banyo havlusu, içgiyim ve bornoz  üretiminde yaygın olarak kullanılıyor.
Viskon iplik nedir?
Rejenere selüloz elyafından filament halde elde edilen ipliklere floş (rayon), ştapel haldeki elyaftan elde edilen türlerede de viskon iplikler denir. Filament haldeki ipliklerde (floş) görünüm, tuse ve parlaklık gibi özellikler de ipeğe benzer, yumuşak ve dökümlüdürler, statik elektriklenme ve piling açısından sorun yaratmazlar. Ştapel haldeki elyaflardan yapılan iplikler (viskon) ise büyük oranda pamuğa benzer nem çeker özellik içerir. Sağlamlığı filament iplikten daha azdır. Bunun dışında özellikle birbirine benzer türlü bitim işlemleriyle özellikleri daha da iyileştirilebilir. Filament veya ştapel haldeki floş-viskon iplikler dokuma ve örme kumaşlarda çok geniş bir kullanıma sahiptir. İnce dökümlü ve fantezi kumaşlar elde edilebilir, iplik özelliklerinin çoğunu aynı şekilde gösterirler. Viskon kumaşlar boya baskı gibi işlemlere de uygundur. Viskon (floş) kumaşlar çok geniş kullanıma sahiptirler. Başta ev tekstili olmak üzere hazır giyim ve endüstriyel alanlarda kullanılır. Özellikle şık ve dökümlü fantazi kıyafetlerin yapımında kullanımları yaygındır. Ayrıca üst giyimde astar olarak da kullanılır. Pijama üretiminde kullanılan viskon toptan pijama fiyatlarını aşağı çekmektedir.
Polyester iplik nedir?
Poliyester elyafından üretilmiş sentetik (tam sentetik) iplik tipidir. Petrol türevi olan poliester iplikler filament olarak veya ştapel elyaftan eğrilerek üretilebilirler. Filament iplikler pürüzsüz, kaygan bir yüzeye sahiptir. Kesitleri yuvarlaktır. Yüksek mukavemete sahiptir. Ştapel formun mukavemeti filament forma yakındır. Yüksek esneme özelliğine sahip polyester iplikler düşük nem çekerler. Erime noktası 260 °C’dir. Termofikse edilebilme özelliği çok daha iyidir. Bu yüzden çok kolay tekstüre olur. Tekstüreli veya tekstüresiz olarak kullanılabilen polyester iplikler tekstilde önemli bir durumda olan sentetik ipliklerdir. Poliester iplikleri dokuma ve örme kumaşların üretiminde çok geniş bir kullanıma sahiptirler. Dayanıklıdır ve esneme özelliği vardır, düşük nem emiciliğine sahiptir. Düşük nem emiciliği yüzünden statik yüklenme ve piling problemi yaratır. Poliester ipliklerden elde edilen kumaşların olumlu özellikleri geniş bir alanda kullanılmalarını sağlamaktadır. Genel olarak bakıldığında; her türlü bayan ve erkek giyiminde, ev tekstillerinde (perde, mefruşat vb.) ve endüstriyel alanlarda (çadır, branda, yelken vb.) teknik tekstiller olarak kullanılmaktadır.

Elestan İplik

Bu kategori elastan (elastomer), lastik, kauçuk gibi hammaddelerden üretilen, esneme özelliğine sahip çıplak iplikleri kapsamaktadır. Lycra, Radici Spandex, Linel, Creora, Texlon, Acelan vb. markalarla anılan çıplak elastan (elastomer) iplikler bu kategoriye dahildir. Bu kategoride Lycra, Radici Spandex, Linel, Creora, Texlon, Acelan vb. markalarla anılan çıplak elastan (elastomer) ipliklerin pamuk, viskon, polyester, polyamid vb. ipliklerle birleşik olarak çekilmesi, bükülmesi, sarılması veya puntolanması işlemi ile oluşturulan ve yine esneme özelliğine sahip elastanlı iplikler yer almaktadır.

Dokuma İplik Türleri Dokuma İplik Türleri Reviewed by zubizup on 00:46 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.