PİJAMA HAKKINDA


İngilizce kelimelerden pajamas/pyjamas’ın Farsça kökenine geçen haftada  Farsça hocası etimolojisini verince gördüm. Pabuç (pāpūş), pijama, payitaht ve paça… Doğru tahmin ettiniz,  pā ya da pāy Farsça ayak demek. İşte ev halini özetleyen, sabahlık ve ropdöşambr  dan türemiştir…
Görsel
genelde iki parçadan oluşan (ceket ve bol pantolon veya şort takımı) gece kıyafeti- anlamını kazanmış. İngilizce’de istisnai olarak tekil kullanılıyormuş. Fransızca’ya İngilizce’den geçen pijama, “pyjama” yazılışıyla tekil isim olarak kullanılıyor.
Görsel
Modern yatak kıyafeti
Pijama yatak kıyafeti olarak boydan geçirme entari şeklinde giyilmeye başlamış günümüze moda olarak gelişerek neredeyse dış giyimi geçmiş olarak gelmiştir. Özellikle spor modellerle üretici firmalar birbirleriyle yarışır duruma gelmiştir. Özellikle katalog sektörü bu konuda çok gelişme göstermektedir. Ajanslar Çekoslovakya ve brezilyadan profesyonel pijama mankenleri getirerek üreticilere değişik sunumlar sağlamaktadır.
Görsel
Pijama artık yatak kıyafeti olmaktan çıkıp ev ve dış giyim giysisi olarak çok önem kazanmıştır. Yaz ve kış modelleri olarak yılda iki kez piyasaya sunmak üzere koleksiyonlar hazırlanmaktadır.
Aynı zamanda piyasalar da tasarım ve ambalaj sektöründe çok büyük gelişmelere sebep olmuştur.
PİJAMA HAKKINDA PİJAMA HAKKINDA Reviewed by zubizup on 01:43 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.