Defne bitkisinin faydaları

Defnenin Faydaları
Dünya defne yaprağı ihtiyacının yüzde 80 i Türkiye den karşılamaktadır.Ege, Batı Karadeniz ve  Akdeniz Bölgesi`nde en çok Hatayda yetiştirilen defnenin yaprakları Avrupaya ihraç edilmekte ve Avrupa ülkelerinde ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.

Nefes açıcı güzel rahiyası ile sağlığımıza, lezzetli tadıyla yemeklerimize ve cilde ferahlık veren yağı ile vücudumuza sayısız yarar sağlayan defne hakkında daha çok bilgi alalım.
Türkiye'de özellikle Karadeniz bölgesinde Zonguldak' ta ve Akdeniz kıyılarında yetişen ve her derde çare olan defnenin sayısız faydalarından en önemlilerini sizler için derledik.
Latince adı Laurus nobilis olan defne ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak da bilinmektedir. Defnegiller familyasının Laurus cinsini oluşturan bitki türlerinin ortak adıdır.
 Defne, her zaman yeşil yaprağını koruyan bir ağaçtır. Yaz ve kış yaprağını dökmez.  Aromatik bir bitki olan defnenin kokusu çok farklı ve hoştur.

Defneyi  yaprağını en çok nerelerde kullanırız?
- Romatizmal şikayetlerde ve rahatsızlıklarda masaj yağları içerisinde yerel olarak kullanılır. Sedef ve egzemada kullanılan bitkisel kremlerin içinde de bulunur. Defne yağının spazm çözücü yanı ve ağrı giderici etkisi bulunur.
- Defne, aromatik bir bitkidir. Kokusu çok hoştur. Defne yaprağı yemeklere ve özellikle kiremitte veya fırında yapılan balığa lezzet verir. Defne yağı, uçucu yağ olarak parfüm sanayisinde kullanılır.

- Et ya da balık pişirirken tencerenin içine iki parça defne yaprağı attığınızda, yemeğiniz çok farklı bir lezzet kazanır. Ayrıca 2-3 günlük balıkların kokusunu alır.

- Tavuk,tavşan, hindi, ciğer  ya da et haşladığınız tencereye iki parça defne yaprağı attığınızda tadı daha lezzetli olacaktır.
- Defne yaprağı, yemeklere ve fırında yapılan et ve balık yemaklerine  lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır. Defne yaprağı(Lauri folium) tentür, çay ve doğal ilaç yapımında kullanılır. Defne yaprakları çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek içinde kullanılır.
- Bir-iki adet taze defne yaprağı fasulye, mercimek, nohut, pirinç gibi bakliyat türü yiyeceklerin içine konursa onların kurtlanmalarını önler.
Defne yağı defne ağacının zeytine benzeyen taneli meyvesinden çıkarılır ve bundan yapılan yeşil garlı sabun saç ve cilt sağlığı için kullanılır.
Defne yağı, yağ asitleri ve esansiyel uçucu yağlardan meydana gelir ve çok güçlü antioksidan ve antiseptik etkilidir. Defne yağı Hatay yöresinde  sabun yapımında kulanılmaktadır.
Defne yağı en çok saç dökülmesine karşı kullanılır. Saç tellerini güçlendirir. Kepeklenmeyi azaltır.



Defne bitkisinin faydaları Defne bitkisinin faydaları Reviewed by zubizup on 22:49 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.