ÇORAP TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER



Ayağa giyilen giysi olan;ayaklarımızı kirden ve soğuktan koruyan çorap, ilk kez ne zaman ve nasıl kullanılmıştır, hiç merak ettiniz mi?

Kökeninin Eski Yunanlılar dönemine kadar uzadığı varsayılmaktadır. O dönemlerde ayağa sarılan bir posttan, günümüzde kullanılmakta olan modern görünümüne gelinceye dek türlü değişimler geçirmiştir.

14.Yüzyılda çoraplar pantolon amacıyla kullanılmaktaydılar. Pantolon yerine geçen uzun ve dar çoraplar , o yıllarda erkeklerin tercih ettiği giyim tarzıydı.


17.Yüzyıla gelindiğinde el örgüsü çoraplar , elde veya yuvarlak örme makinelerinde örülmüş olanları giyiliyordu.

1920 lerde kadın giysilerinin etek boyları kısaldıkça , bu giysilerle uyumlu , ipek veye suni ipekten üretilen jartiyerli çoraplar; 1930 lardan sonra ise naylon çoraplar piyasaya sürüldü. Öyle ki; kadın giyiminin vazgeçilmez bir unsuru olan naylon çoraplar , popülerliğini 1960 lı yllara dek sürdürmüşlerdir


1965 yılında külot ve çorabı birleştiren ilk dikişsiz külotlu çoraplar , mini etek modası ile birlikte büyük bir hızla yayılarak naylon çorapların yerini almış, giderek korse ve jartiyer kullanımı da azalmaya başlamıştır.

Günümüzde külotlu çorap sektörü kadınların her türlü gereksinimlerine cevap verebilecek hızda gelişmektedir. Bu ihtiyaçlara göre ince, çok ince, şeffaf, penye, opak, koton , diz altı vb. Bir çok çorap imal edilmektedir.

Kullanılan iplik ve boyaya göre de mat ve parlak çeşitleri bulunmaktadır. Külot bölgesi daha sık dokunmuş, korseli, kalça bölgesini toparlayıcı , sellülit giderici burnu açık ayakkabılarla kullanılabilen ayakta çorap yokmuş görünümü veren parmaksız çeşitleriyle , kadınların zevk ve beğenilerine uygun sayısız model ve çeşitle  piyasaya sunulmaktadırlar.

Gelişen teknoloji yalnız kadınların değil, erkeklerin de her mevsim vazgeçilmezi olan çoraplarda onlara da çeşitli renk ve model ile sınırsız seçim özgürlüğü sunmaktadır.

Mevsimine ve kullanım sıklığına göre erkek çorapları, %100 yün, angora, merserize pamuklu v.b. kategorilerde ihtiyaçlara cevap vermektedir. Son yıllarda özel olarak üretilen ipliklerden dokunmuş, şeker hastaları ya da varis gibi rahatsızlıkları olanlar için ayakları sıkmayan, dikişsiz modeller mevcuttur. Bunların yanı sıra antibakteriyel, terletmeyen, koku üretmeyen, parfümlü çeşitleri de bulunmaktadır.

Özellikle modal erkek çorapları, bu sektörde varılan son noktayı gösretmesi açısından oldukça önemlidir.

Modal, kayın ağacından üretilen doğal, yaş ve kuru dayanıklığı oldukça yüksek bir lif oluşundan ötürü tekstil sektöründe , iç ve dış giyim de dahil olmak üzere bir çok alanda ve çorap sektöründe de son yıllarda kullanılır olmuştur.

Modal iplikle üretilen kumaşlar nem transfer özellikleri çok iyi olduğundan sıcak ve rutubetli ortamlarda kişiye giyim konforu sağlarlar.

Bu özelliklerinden ötürü modal iplikten üretilen çoraplar, bilhassa ayakları çok terleyen kişiler için eşsiz bir kullanım rahatlğı sağlarlar.

Fiyat olarak diğerlerine oranla biraz daha pahalı gibi görünse  de ; sağladığı rahatlık ve konfor nedeniyle tüketicilerin tercih nedeni olmaktadır.
ÇORAP TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER ÇORAP TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞMELER Reviewed by zubizup on 11:29 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.